"Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart."

LelKikötő

A Norbi-szindróma margójára

2020. január 22. - LHajni

Az elmúlt két nap a Schobert „Low Carb” Norbi kontra Internet Népe vitájától volt hangos. Bár engem senki nem kérdezett, néhány gondolat bennem is megfogant; s noha nem szültem még, én is megszólítva érzem magam, mert nő vagyok, mert naponta megküzdök az ideálisnak beállított testkép és a tükörben látott realitás szembetűnő különbségével, és mert mélyen felháborítónak tartom, hogy a magánvéleményt nagybetűs, kőbe vésett tényként erőszakolják rám.

És talán pont ezzel érdemes kezdeni.
Hogy a legnagyobb hibája Norbertünk videóinak az, hogy a saját, szubjektív véleményét úgy fejtette ki, mintha ez egy mindenki számára evidens, és minden körülmények között igaz dolog lenne. A férfiak, hovatovább, az Összes Férfi nevében beszélt. „Így működünk MI, Férfiak”. De egészen pontosan kik azok a MI? Részemről egész sok Férfit tudnék felsorolni, akiknek a véleményét nem kérdezte meg, mégis a nevükben szólalt fel.  Senki nem jöhet ahhoz, hogy saját tapasztalatait, saját hitrendszerét, vagy elakadásain való megküzdési stratégiáját ősigazság és megdönthetetlen dogmaként állítsa be. Az ilyenek a nők, és így működnek a férfiak egy végletekig túláltalánosított nettó baromság. Ezt pedig annak, aki nyilvánosan éli az életét, tudnia kellene.
Az itt a legnagyobb probléma, hogy magyarázó erejűvé tett egy olyan álláspontot, amit ő és még sajnos sokan így gondolnak, maximálisan áthelyezve ezzel a felelősséget a nőkre, plusz megerősítve őket abban, hogy alkattól függetlenül, ha kell, egészségük árán is elérjék azt a média által sulykolt ideális kinézetet, testfelépítést, amely -valljuk be, az esetek többségében nem túl életszerű. Ezen kívül pusztító erejű az a feltételezés, hogy testméretek és kilók száma egyenes arányban van a kapcsolaton belüli intimitással, vággyal vagy szerelemmel, vonzerővel, vagy egész egyszerűen az ÉRTÉKKEL.
Ez az erős maszkulin hozzáállás egyben tárgyiasítja a nőket, és lealacsonyítja azt a belső komoly munkát, ami egy párkapcsolat fenntartásához szükséges, kiváltképp akkor, amikor egy gyermek is bekerül a képbe. Azt a munkát, ami 50-50 százalékban oszlik meg a felek között, és ami miatt egy kapcsolatot nem tud kettő helyett egy ember életben tartani.
90/60/90-es paraméterekkel sem.

Az önértékelési zavarok korszakában, ahol mindenki a közösségi média túlfilterezett Insta(nt) életét hajszolja, egy atomtámadással érnek fel ezek a nyilatkozatok. A celeb létnek példamutatással is kellene párosulnia, hiszen onnantól kezdve, hogy az ember rivaldafénybe kerül, felelősséget vállal azokért, akik őt követik. Azokért, akiknek elvileg mindent köszönhet.  A felelősségvállalás pedig messze esik attól, hogy keto whiskeyt kortyolgatva (mert abban nincs szénhidrát, igyátok nyugodtan-sicc!!!), a jóérzés teljes hiányában osztjuk saját magunk igazát- egy ennyire szenzitív témában.

Persze nem ő az első. Valahogy mostanában divat lett a perifériára szorult celebek körében, hogy amikor épp nincs mivel haknizni, önjelölt filozófiai újítóként megmondják a frankót a nőkről. Gondoljunk például Ákos pár évvel ezelőtti principiumára, ami szintén erősen kiverte a biztosítékot a közösségi oldalakon.
Egy kicsit olyan ez, mint a földön fekvő emberbe belerúgni, hiszen a nőiesség kérdése egyébként is nagyon érzékeny téma. Ezt pedig empátia nélkül megközelíteni meglehetősen érzéketlen.

Egyébként értem én, hogy Norbi mire akart célozni. Valami olyasmi, mások által már gumicsonttá rágott elképzelést akart átnyomni, hogy a nő maradjon nő akkor is, ha közben anya szerepbe került. Viszont azzal, hogy egy az egyben összekapcsolta a kilók számát a nőiességgel, teljesen hitelét is vesztette az ügy, hiszen akkora kanyart tett az építő tanácstól az ízléstelen és üresfejű macsó megmozdulásig, hogy onnan már nem igen van visszaút. Ezen már tényleg csak nevetni érdemes, és ha kell, „döngő léptekkel” tovalibbenni. Akár 70 kilósan is…

Merről fúj a szél: Pszichoszomatika

Második hullám

Amikor egészségünkről esik szó, első gondolataink a fizikai állapotunk körül forognak, megállapítjuk, hogy vannak-e fájdalmaink, észlelünk-e magunkon szokatlan tüneteket. Ha a válasz igen, a megoldást legtöbbször ugyanazon a fizikai szinten látjuk, mint ahonnan a problémáinkat eredeztetjük: gyógykezeléssel befolyásoljuk a testi szimptómákat.  
Egy más megközelítés szerint azonban, a hangsúlyt nem a betegségre, hanem a gyógyulásra kell fektetni. Ez nem pusztán a szavak össze-vissza csavargatása, hanem a betegségfelfogás olyan átfogó elmélete, mely nem a tüneti kezelésre koncentrál, hanem az EGÉSZ-séget veszi alapul.

Tovább

Merről fúj a szél: Az "Egész"-ség

Első hullám

Az utóbbi évek növekvő tendenciája alapján lassan, de biztosan kimondható, hogy az emberek gondolkodásában elkezdett egyre nagyobb teret hódítani a psziché, a lélek egészségének fontossága. Mára már egyre kevésbé kell titkolni ha valaki pszichológushoz jár, elterjedtek a life-coachok, a különböző típusú önismereti terápiák, kíváncsibbá váltunk a természetgyógyászat ágazataira, nyitottabbá az agykontroll felé. Egy eddig talán kevésbé népszerű, kicsit megfoghatatlan tengelyen elindult a világ a tudatosság, tudatos gondolkodás irányába.
De mit is jelent ez pontosan?

Tovább

Lotilko szárnyai – a mesék gyógyító ereje

Nem árulok el újdonságot, ha azt mondom, az évszakok változása nagymértékben képes befolyásolni a lelki állapotunkat. Elemi szinten vagyunk összekötve a természettel, s ahogy neki is megvan az alapvető üteme, úgy állunk át mi is újra és újra ugyanarra a tempóra. Az ősz mutatja talán a leglátványosabban a változást: a természet vetkőzni, mi öltözni kezdünk, de együtt hangolódunk át. A szeptember, október talán még kevésbé megterhelő, a hőmérsékleti kellemetlenséget kompenzálja a környezet színrobbanása, s ez a vizuális játék képes elterelni a figyelmünket a lelki elmélyedésről.

Tovább

Az érzelmi intelligencia és az érett személyiség esete – Asszertivitás

Amikor érzelmi intelligenciáról beszélünk, úgy szoktam fogalmazni, hogy olyan ez, mint egy skála. Aki magasabb érzelmi intelligenciával rendelkezik, nem érzékenyebb a társainál, nem sértődékenyebb, vagy dramatikusabb, pusztán a saját érzelmi skálája finomabban tagolt, mint másoké. Mindenkiben pontosan ugyanolyan érzések vannak, de aki magasabb EQ-val rendelkezik, az több tagját ismeri a rendszerének.

Tovább

Az érzelmi intelligencia és az érett személyiség esete – Értelem és érzelem

Tapasztalataink, a világból kapott impresszióink, múltunk, vagy épp aktuális helyzetünk újra és újra megtanítja nekünk azt a nagyon fontos lét-tételt, hogy az életet túl kell élni, valamilyen formában felül kell emelkedni a helyzeteken és meg kell küzdeni a felmerülő problémákkal. Aztán valahogy mégis mindig ugyanoda jutunk, hogy fogjuk a fejünket, mert a stratégia, amit választottunk, nem bizonyult kellőképp megfelelőnek, mert nagyjából átrágjuk magunkat a problémákon, de egyre több sebet szerzünk, mert egyik helyzetből épp már fél lábbal kint vagyunk, de ugyanazzal a lendülettel lépünk a másikba. És akkor felmerül a kérdés, hogy ennek már tényleg, sosem lesz vége?

Tovább

Játszmák, sémák, kötődések: Testvéri kapcsolatok és szülői szeretet üzenetek

Önmagunk megértésében nélkülözhetetlenül fontos szerepe van a mások által mutatott tükörnek. A testvér a legszorosabb kapocs a múltba, így nem kérdés, hogy a testvérkapcsolatok elemzése önismeretünk egyik alappillére.

Tovább

Mitől függ a szerelem?

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de bizonyos ünnepek, jeles alkalmak hatására én szeretek mélyebben elgondolkozni annak a napnak az értékéről, értelméről. Így volt ez karácsonykor is, akkor írtam utoljára a szeretetről. Aztán, idén is jutott a naptáramba egy február 14-e, mint a szerelem és a giccs nagy napja. De valljuk be, dátumtól függetlenül, a szerelem azért egy nagyon érdekes téma.

Tovább

Segítség, az exem nárcisztikus!

Zavaros személyiség

Vannak azok a bizonyos „nehéz esetek”. Te is biztos ismersz párat, ők azok, akik máshogy reagálnak le helyzeteket, mint ahogy az akár az érzelmi érintettségüket figyelembe véve is normális lenne, hiszen túlontúl önfejűek, a kelleténél erősebb az önzőségük, vagy a büszkeségük. Akármilyen hihetetlennek tűnik is néha, azért képesek belátni hibáikat, és bizony, kellő motivációval változtatni is tudnak magatartásukon.

Tovább