"Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart."

LelKikötő

A Norbi-szindróma margójára

2020. január 22. - LHajni

Az elmúlt két nap a Schobert „Low Carb” Norbi kontra Internet Népe vitájától volt hangos. Bár engem senki nem kérdezett, néhány gondolat bennem is megfogant; s noha nem szültem még, én is megszólítva érzem magam, mert nő vagyok, mert naponta megküzdök az ideálisnak beállított testkép és a tükörben látott realitás szembetűnő különbségével, és mert mélyen felháborítónak tartom, hogy a magánvéleményt nagybetűs, kőbe vésett tényként erőszakolják rám.

És talán pont ezzel érdemes kezdeni.
Hogy a legnagyobb hibája Norbertünk videóinak az, hogy a saját, szubjektív véleményét úgy fejtette ki, mintha ez egy mindenki számára evidens, és minden körülmények között igaz dolog lenne. A férfiak, hovatovább, az Összes Férfi nevében beszélt. „Így működünk MI, Férfiak”. De egészen pontosan kik azok a MI? Részemről egész sok Férfit tudnék felsorolni, akiknek a véleményét nem kérdezte meg, mégis a nevükben szólalt fel.  Senki nem jöhet ahhoz, hogy saját tapasztalatait, saját hitrendszerét, vagy elakadásain való megküzdési stratégiáját ősigazság és megdönthetetlen dogmaként állítsa be. Az ilyenek a nők, és így működnek a férfiak egy végletekig túláltalánosított nettó baromság. Ezt pedig annak, aki nyilvánosan éli az életét, tudnia kellene.
Az itt a legnagyobb probléma, hogy magyarázó erejűvé tett egy olyan álláspontot, amit ő és még sajnos sokan így gondolnak, maximálisan áthelyezve ezzel a felelősséget a nőkre, plusz megerősítve őket abban, hogy alkattól függetlenül, ha kell, egészségük árán is elérjék azt a média által sulykolt ideális kinézetet, testfelépítést, amely -valljuk be, az esetek többségében nem túl életszerű. Ezen kívül pusztító erejű az a feltételezés, hogy testméretek és kilók száma egyenes arányban van a kapcsolaton belüli intimitással, vággyal vagy szerelemmel, vonzerővel, vagy egész egyszerűen az ÉRTÉKKEL.
Ez az erős maszkulin hozzáállás egyben tárgyiasítja a nőket, és lealacsonyítja azt a belső komoly munkát, ami egy párkapcsolat fenntartásához szükséges, kiváltképp akkor, amikor egy gyermek is bekerül a képbe. Azt a munkát, ami 50-50 százalékban oszlik meg a felek között, és ami miatt egy kapcsolatot nem tud kettő helyett egy ember életben tartani.
90/60/90-es paraméterekkel sem.

Az önértékelési zavarok korszakában, ahol mindenki a közösségi média túlfilterezett Insta(nt) életét hajszolja, egy atomtámadással érnek fel ezek a nyilatkozatok. A celeb létnek példamutatással is kellene párosulnia, hiszen onnantól kezdve, hogy az ember rivaldafénybe kerül, felelősséget vállal azokért, akik őt követik. Azokért, akiknek elvileg mindent köszönhet.  A felelősségvállalás pedig messze esik attól, hogy keto whiskeyt kortyolgatva (mert abban nincs szénhidrát, igyátok nyugodtan-sicc!!!), a jóérzés teljes hiányában osztjuk saját magunk igazát- egy ennyire szenzitív témában.

Persze nem ő az első. Valahogy mostanában divat lett a perifériára szorult celebek körében, hogy amikor épp nincs mivel haknizni, önjelölt filozófiai újítóként megmondják a frankót a nőkről. Gondoljunk például Ákos pár évvel ezelőtti principiumára, ami szintén erősen kiverte a biztosítékot a közösségi oldalakon.
Egy kicsit olyan ez, mint a földön fekvő emberbe belerúgni, hiszen a nőiesség kérdése egyébként is nagyon érzékeny téma. Ezt pedig empátia nélkül megközelíteni meglehetősen érzéketlen.

Egyébként értem én, hogy Norbi mire akart célozni. Valami olyasmi, mások által már gumicsonttá rágott elképzelést akart átnyomni, hogy a nő maradjon nő akkor is, ha közben anya szerepbe került. Viszont azzal, hogy egy az egyben összekapcsolta a kilók számát a nőiességgel, teljesen hitelét is vesztette az ügy, hiszen akkora kanyart tett az építő tanácstól az ízléstelen és üresfejű macsó megmozdulásig, hogy onnan már nem igen van visszaút. Ezen már tényleg csak nevetni érdemes, és ha kell, „döngő léptekkel” tovalibbenni. Akár 70 kilósan is…

A bejegyzés trackback címe:

https://lelkikoto.blog.hu/api/trackback/id/tr8215421712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.